Kies je taal

Ontwerprvijheid en traditionele bakstenen zijn niet langer onverenigbaar. Architect, Paul Vandenbussche toont het aan met volgend project.

Het architectenbureau Teema Architecten creëerde in 2014 de allereerste passiefschool van ons land, in het kader van het project Scholen van Morgen. Welkom in het Gemeentelijk Technisch Instituut van Londerzeel.
paul_vandenbussche

Bekijk de video van Paul Vandenbussche voor meer gedetailleerde inzichten in het project.

Een uitdagende leerschool.

Een groot gebouw creëren en zoveel mogelijk buitenruimte overhouden brengt heel wat uitdagingen met zich mee. De eerste grote opgave is om voldoende klaslokalen, werkplaatsen, een labo, een grote sportzaal (685 m²), een refter, een open leercentrum, kantoren en technische ruimtes te voorzien op een oppervlakte van 4 400 m².

Tijdens de uitwerking van de plannen botste de architect ook op enkele andere uitdagingen. Een modern, speels, bakstenen passiefgebouw binnen een bepaald budget optrekken was namelijk geen sinecure. Zeker omdat het budget niet berekend was op het complex metselwerk en de dikte van de isolatie.

sto_gti_londerzeel_dennis_de_smet_1

StoBrick als bouwsteen voor de school van morgen.

De geknipte oplossing voor deze uitdaging? Ons gevelsysteem StoTherm Vario in combinatie met StoBrick. De architect creëerde met onze producten een boeiend lijnenspel in verschillende structuren, maten en oriënteringen. Bovendien voldoet de doorgedreven gevelisolatie ook meteen aan alle passiefbouwprincipes die de Belgische richtlijnen voorschrijven.

sto_gti_londerzeel_dennis_de_smet_003

Een unieke gevel.

Dé eyecatcher van deze passiefschool is de unieke en vooral indrukwekkende gevel. De speelse patronen die deze façade kenmerken ontmoeten elkaar in een oranjerood geschilderd decoprofiel.

sto_gti_londerzeel_dennis_de_smet_004

Waar veel voordelen achter schuilen.

Toch is de gevel niet het enige pluspunt van het Gemeentelijk Technisch Instituut. Tijdens de opbouw werd ook rekening gehouden met het milieu en de energiefactuur van de school. Onnodig energieverbruik is dan ook voltooid verleden tijd.

sto_gti_londerzeel_dennis_de_smet_002
RIGHT OFFCANVAS AREA